Forkörarna övernattade i Olsnäs

juli 15th, 2014 Posted in Livet i fäbon

Fem vagnar dragna av sju stora hästar rullade in i Olsnäs på måndagskvällen den 14 juli och parkerade på holen intill majstången. Ett 25-tal personer, flera barnfamiljer, åkte med i de vällastade vagnarna. Dagsetappen började hos Lasse “Fabrikören” Gudmundsson i Västanvik och gick därefter via Alvik, Almo, Siljansnäs till Olsnäs där  övernattning. Många Olsnäsbor kom ut ur sina stugor för att se och prata med forkörarna.
    Efter att ha selat av hästarna och lett dem till en hage utmed Pellasgattu samlades foråkarna  vid sina vagnar och förberedde för  nattvilan, som Olsnäsbor hjälpt till med. En lada, härbren, båthus och andra krypin blev perfekta sovplatser för deltagarna.  
    Festkommittén hade köpt in varm korv, som grillades på holen och hade en strykande åtgång. Fabrikörn och hans hustru hade vispat smet till kolbullar, som gräddades med stekt fläsk. Även några Olsnäsbor fick smaka på den ovanliga maträtten. Senare på kvällen plockades instrumenten fram och det blev trevlig dragspelsmusik, som förstärktes av Tull Anders Bergkvist med fiol och gitarr.
    På morgonen bjöds foråkarna på frukost hos sina bostadsvärdar. Packning, påselning och förspänning av hästarna började för den fortsatta färden. Vid 10-tiden, en timme försenade, var de klara för  avfärd mot Limå Bruk och senare Klockarberg, som var slutmålet för dagen. Från Olsnäs åkte de vägen mot Sturhol, upp mot Pellas vändplan, Karin Byströms väg mot Holbacken, ner mot Vördéns stuga och ut på Siljansvägen – Moravägen.
    Det var ett kulturellt och intressant besök där alla hade gammaldags kläder på sig.  Några av Olsnäsborna kunde väl minnas både vagnarna och kläderna. Boken om Olsnäs överlämnades till ordföranden i Forkörarföreningen och Fabrikörn, som tacksamma tog emot boken.

Test och foto: Bernt Bergkvist
Klicka på bildrna för att få dem större.
   

006009010011023026029032

Posta en kommentar