Rekordmånga kom till Komidsommaren

juli 11th, 2018 Posted in Okategoriserat

Komidsommaren är en tradition i Olsnäs sedan fäbodtiden och samlar Olsnäsbor, gäster och utifrån kommande, som vill uppleva ett genuint och riktig midsommarfirande. Så blev det också i år med många besökande, kanske rekord enligt många bedömare. Vädret var också det bästa tänkbara med sol från en klarblå himmel, varmt och en svag bris som höll mygg
och knott borta under kvällen.

Spelmnnen-samlas-hos-Anders_thumb.jpgPromenaden-till-Holen.jpg

Spelmännen och den ”spontana” Olsnäskören samlades hos spelledare Tull Anders Bergkvist för spela och sjunga upp sig. Därefter blev det marsch till Holen och majstången till tonerna av Gånglåt från Äppelbo.

Alla-lyssnade-p-Kerstins-engagerande-tal_thumb.jpg Stngen-frses-med-blommor_thumb.jpg

Många hade redan samlats på Holen och med full kommers på försäljningen av lotter, korv, läsk och glass. Några hade börjat majningen av stången med blommor. Redan fanns de två stora hjärtan av björk och de två små granarna. Glädjande var det flera ungdomar, som också deltog i bindningen av blomsterarrangemangen på stången.

Mnga-spelmn-spelade-upp-stngen.jpg Majstngen-reses-nder-ledning-av-Sren-pellas_thumb.jpg

Så var det dags för det som de flesta väntat på, resningen av den ståtliga och fint majade stången. Starka armar greppade de fyra saxarna och under ledning av Sören Pellas och högljutt hôjande restes stången sakta meter för meter tills den stod där lutande mot stenen som stått där sedan 1949 inristat i stenen. 21 spelmän, varav fyra riksspelmän, med fioler, gitarrer, dragspel, ståbas och för första gången klarinett spelade alla de kända låtarna som förknippas med midsommar.

Kerstin-Grfnings-blev-rets-talare.jpgFlaggan-hissas-av-systrarna-Jenny-och-Hanna-Bergkvis_thumb.jpg

Flaggan hissades traditionsenligt av det kvinnliga könet och sedan ett par år tillbaka av systrarna Jenny och Hanna Bergkvist. Årets talare brukar hållas hemligt av Festkommittén tills det blir dags för talet. I år var det Kerstin Gräfnings, som också i flera år bott permanent i Olsnäs, som beskrev sina första upplevelser av Olsnäs när hon träffade sin man Nils. Kerstins sätt att beskriva sina upplevelser berörde många och som lät sina tankar gå tillbaka till den tid då man själv upplevde samma sak. Det är lätt att bli präglad av Olsnäs

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAlla-lyssnade-p-Kerstins-engagerande-tal_thumb.jpg

Som alla år tidigare avslutades ceremonin med dans runt stången. Både barn och vuxna dansade Små grodorna och de kända danserna och allt avslutades med Raketen. Det var ett midsommarfirande som det brukar vara i Olsnäs, trots att det blev framflyttat en timme pga åttondelsfinalen mellan Sverige och England där det tyvärr blev förlust med 1-0. Allt firande organiserat av Festkommittén med Annica Sarén som sammankallande och grupp 1 med Siri Öst som sammankallande. Stort tack till Festkommittén och grupp 1, som gjorde ett mycket bra jobb. Festligheterna fortsatte långt in på småtimmarna med dans och musik till DJ Magnus Smångs.

Text och foto Bernt Bergkvist

Posta en kommentar