Kriget mot lupinerna fortsätter

juni 21st, 2019 Posted in Okategoriserat

 

clip_image002

Blomsterlupinerna är vackra den korta tid de blommar med all sin färgrikedom, men är en extremt invasiv art som tränger ut andra arter och ska, enligt Naturvårdsverket, betraktas som en växternas mördarsnigel. Naturvårdsverket säger också att Lupinen är en snabbväxande flerårig art som sprids i huvudsak via frön som kastas ut explosivartat från frökapslarna. Den sprids också genom sitt kraftiga rotsystem. Naturvårdsverket säger vidare att blomsterlupinen utgör ett hot mot biologisk mångfald då den konkurrerar ut växter i de miljöer de trivs i, som t ex vägkanter.

Styrelsen för samfälligheten bestämde för två sedan att förklara krig mot lupinerna i Olsnäs. Under städdagen gjordes kraftiga ansatser med att gräva bort lupiner med hela rotsystemet. Detta visade sig ha givit resultat och lupinerna har minskat rejält på den samfällda marken.

– Vi kommer att jobba vidare med att få bort lupinerna under den kommande städdagen i år. Målet är att göra Olsnäs lupinfritt och vi vädjar också till fastighetsägarna att medverka till ett lupinfritt Olsnäs, säger Sven Gräfnings ledamot i samfällighetens styrelse.

Sven vill också samla en grupp som kontinuerligt håller koll och tar bort nybildade lupinsamlinar i fäboden.

Text och foto Bernt Bergkvist

Posta en kommentar