Luciakväll i Olsnäs

december 20th, 2007 Posted in Livet i fäbon

Det enda ljudet vi hör är knarret under sulorna när vi tar vår kvällspromenad i Olsnäs. Termometern visar på -12 grader. Det ligger ett litet snötäcke på knappa decimetern, björkarna är frostbemängda och snön tynger ner grenarna på tallarna och granarna. Det är ”spikhål i himlen”, som min far sa när det var stjärnklart. Det är så här en riktig luciakväll ska vara.

Vi går mot Olsnäsgården och på långt håll ser vi ljusarrangemanget som Tägt-Britta låtit sätta upp. Det blinkar och lyser färgglatt i träd, på gärdsgå´n, upp på flaggstången och i kronan på den konstgjorda hjorten. Vi vandrar vidare och ser ljusen glimma på julgranen ute på ångbåtsbryggan. Ljusen från granen speglar sig i den nylagda isen. Konturerna av båtbryggorna med de upplagda bommarna avtecknar sig mot ljusen i granen. I sydväst ser vi nu också en liten skärva av nymånen.

Vi vandrar vidare runt Olsnäs. Julgransljusen, som vi satt upp på den stora enen på Holen, jultomten på mjölkpallen och belysningen vid brevlådorna, lyser upp Holen. I fönstren på nästan varje hus lyser ljusstakar och julstjärnor. I några hus stiger röken upp mot den stjärnklara himlen.

Väl hemma igen tar vi ett glas varm glögg och lägger in några vedträd till i braskaminen, som värmer skönt i luciakvällen.

Lisa o Bernt i Olsnäs

Posta en kommentar