Naturmorgon sändes från Sturbunken

maj 28th, 2011 Posted in Livet i fäbon

Undertecknad blev en aning förvånad när naturvårdaren Staffan Myller, knackade på dör-ren på fredagskvällen den 27 maj och undrade om jag kunde hjälpa till med ström och kablar för att P1s program Naturmorgon skulle sändas från Olsnäs fäbodar. Vi tittade på platser vid piren och badplatsen, men radioteamet ansåg att någonstans vid Sturbunken skulle passa bäst. Ett telefonsamtal till Ellen Andersson löste problemet med ström och kablar ordnades så det räckte fram till sändarbussen.
    På lördagsmorgonen 06.15 började sändningen från Sturbunken med de båda program-ledarna Lasse Willén och Joakim Lindwall samt Staffan Myller. En bil med en stor para-bolantenn stod parkerad på sommargattu utanför Ellens hus och sändarbussen parkerad på Janis parkeringsplats. Programledare Willén uppehöll sig med sina gäster i närheten av Strandpromenaden. Två mikrofoner var riktade mot Sturtäkta och Strandpromenaden och tog upp fågelljud från lövsångare, storspoven, sångsvanarna och flera andra fågelläten.

Åbäcken ett eldorado för fåglar och andra djur
Joakim Lindwall och Staffan Myller begav sig uti våtmarken Åbäcken och upptäckte många intressanta djur och insekter i det grunda vattnet. Båda var överens om att Åbäcken är ett eldorado för fåglar, insekter och andra typer av djur, t ex rådjur och älg som trivs där. Staffan Myller ansåg att Åbäcken är ett så viktigt våtvmarksområde att det måste restaureras för att göra det ännu mera atraktivt och Staffan kommer att arbeta för att detta äntligen ska bli verklighet.

Lyssna på programmet
Du kan själv lyssna på programmet genom att gå in på www.sverigesradio.se, P1, Natur-morgon, “Vatten och fåglar i Dalarnas skogar”. I programmet nämns Olsnäs fäbodar vid flera tillfällen. Du hör också Willéns intervju med Ellen.

Text och foto: Bernt Bergkvist. Klicka på bilderna för att få dem större. 
 

Naturmorgon 002Naturmorgon 008
Programledare Joakim Lindwall                 Ellen Andersson intervjuas av Lasse Willén

Naturmorgon 005 Naturmorgon 003 
Staffan Myller i mitten och Oskar Lööf        Sändarbilen med parabolantemmen

Posta en kommentar