Många firade ångbåtsgryggan tio år

juli 18th, 2011 Posted in Livet i fäbon

  Ångbåtsbryggan i Olsnäs invigdes lördagen den 14 juli 2001 efter några månaders frivilligt arbete av Olsnäsbor. Se avsnitt i boken om Olsnäs. I lördags firades tioårsjubileet av när-mare 75 personer som anmält sig och kommit till festligheterna. Vädret blev det bästa tänkbara med en värmade sol och vindstilla och de uppsatta vindskydden blev överflödiga.
    Vid 17-tiden började firandet med en tipspromenad ut mot båthusen vid Ärbäsvärpä. Tolv frågor, som i huvudsak handlade om Olsnäs, Siljansnäs och Siljan, fick deltagarna sva-ra på med varierande rättsvarsfrekvens. Pipar Carina Martinsson klarade frågorna strå-lande och vann tävlingen med elva rätt.
    Det var en vacker och pampig syn när ångfartyget Engelbrekt stävad in i Olsnäsviken under säker “lotsning” av Christer Kungs och lade till, nu för fjärde gången, vid vår fina ångbåtsbrygga. Ombord fanns också mat och dryck för de hungriga gästerna.
    Under musik av Ingvar Ahlfort, Mats Hammarbäck och Tull Anders Bergkvist tog gäs-terna plats vid borden på bryggan. God mat och dryck severad av Engelbrekts trevliga personal och sorlet steg vid borden. Allsångshäftet plockades fram och sångerna sjöngs för för full hals. Tipspromenadens frågor gicks igenom och Carina fick sitt förstapris. De som hade tio, nio och åtta rätt på tipspromenaden fick också hämta sin priser.
    Starx före 22.00 började Engelbrekt sakta stäva ut ur Olsnäsviken för sin tvåtimmars färd mot Leksand. En ännu vackrare syn när den nedgående solen över Fågeludden belyste fartygets babordssida, som speglades i ett helt lugnt vatten.
    Det blev en trevlig jubileumsfest, som fortsatte ytterligare någon timme i den varma och vackra sommarkvällen Det blev också en svängom på bryggan och den som lyssnade noga kunde höra hornspel från den inre delen av Olsnäsviken. Arrangörer för kvällen var styrelsen för samfällighetsförening, festkommittén och båtklubben, som också tackar för den goda uppslutningen.

Text:  Bernt Bergkvist
Foto: Johan o Bernt Bergkvist
Klicka på bilderna för att få dem större.

Bryggans 10-årsjubileum 008Bryggans 10-årsjubileum 018

Bryggans 10-årsjubileum 016 Bryggans 10-årsjubileum 019 Bryggans 10-årsjubileum 055

  1. En kommentar to “Många firade ångbåtsgryggan tio år”

  2. By Bertil on jul 18, 2011

    Ser ut att ha varit en lyckad jubileumsfest. Fin bild på Engelbrekt.Synd att man inte kunde vara med. Var upptagen med morfar/farfar sysslor

Posta en kommentar