Älgjakten i Olsnäs 2011

oktober 17th, 2011 Posted in Jaktlaget

Andra måndagen i oktober, i år den tionde, börjar alltid älgjakten i den södra delaen av landet dit Dalarna räknas med undantag av den norra delen av länet. Egentligen börjar den på söndagskvällen då jaktlaget samlas traditionsenligt på Olsnäsgården för genomgång av den kommande jakten till kaffe och gott bröd. Jaktledaren Bertil Pellas gick igenom tilldel-ningen två stora med inriktning av en tjur med minst fyra taggar på ena sidan och ett hondjur.
    I klart väder och någon minusgrad träffades laget som vanligt på Holen vid Wördéns lada. 19 förväntansfulla passkyttar, varav en kvinna – Karin Byström, samt hundkarl´n Per Jobs med valpen Ivan väntade på ljusningen för att besätta passen i område Taxorna. Ingen älg, men gott om kronhjortar. Skribenten fick en stor och ståtlig kronhjort endast 25 meter ifrån sig när den var på väg över vägen. Första dagens jakt blev resultatlös. På kvällen sändes Älgradion, populärt kallad Filéradion, från Olsnäs.
    Andra jaktdagen var minst fem djur på benen och Ivan fick jobba hårt i den på vissa områden otillgängliga terrängen. Inte heller dag två gav något resultat, men vädret var bra.
    Under onsdagen lossade det. Thomas Qvist sköt en kalv vid pass 7, Christer Kungs en kalv vid pass 31 och en ko i närheten av pass 29 av två skyttar Ulf Lundström och Jobs-Pelle. Djuren fraktades till slakteriet med fyrhjuling av Fredrik Löhr, som nu efterträtt Bernt Bergkvist, som efter 20 år lämnat över uppgiften. Slaktlag 2 tog hand om älgarna vid slakteriet, flådde och hängde upp djuren.
    Torsdagen brukar i regel vara sista jaktdagen med tanke på att djurkropparna ska hänga några dagar för att köttet ska möras. En ensam ko påsköts av Thomas Qvist vid pass 7. Jobs-Pelle och hunden Ivan fanns i närheten och kunde kort efter avliva djuret. Det blev ett tungt jobb att i tät ungskog dra fram älgen, så att den kunde hämtas med fyrhjulin-gen för transkort till slakteriet där slaktgrupp 3 tog hand om djuret. Bertil Pellas förklarade därefter 2011 års älgjakt avslutad. På kvällen bjöd Fredrik Löhr på ärtsoppa med varm punch, pannkakor med jordgubbsylt och vispgrädde. Trevlig avslutning på jakten.
    Lördagen var som vanligt slaktdag och de fyra älgarna styckades upp och fördelades i 21(hunden får alltid en del) noga och rättvisa delar. Efter lottning av köttbaljorna och auktion av lever och hjärtan sammanfattade Bertil Pellas årets älgjakt, som i år genomfördes i ett soligt väder med kalla morgnar och två dagar med kalla nordliga vindar.

Text Bernt Bergkvist och foto Johan och Bernt Bergkvist.
Klicka på bilderna för att göra dem större.

005 
Tidig morgon vid pass 67

008 012 Älgen vid pass 7 dras fram                              Fredrik Löhr drar fram älgen till vägen

 

002 014 Slaktgrupperna 2 och 3 flår av älgarna.

015035
  Älgarna hängda för mörning                       Jesper och Thomas Qvist mal köttfärs

 

032 037
Några köttdelar upplagda vid delningen           Jaktledaren Betil Pellas avslutar jakten

 

 006
Hundkarl´n Jobs-Pelle med valpen Ivan. I bakgrunden pass 7.

Posta en kommentar