Rekordmånga på Olsnäsmidsommaren

juli 9th, 2012 Posted in Okategoriserat

Troligen blev det publikrekord när Olsnäs firade komidsommaren. Mycket tack vare att vi hade sådan tur med vädret. Även under årsmötet stod vädergudarna oss bi och de tunga och mörka molnen vi såg omkring oss höll sig borta ända fram tills “raketen” avslutade ringdansen. Det kom lite regn under någon timme, men när dansen började blev det uppehåll igen.
    I år blev majstången rikligt prydd med blommor tack vare den sena blomningen. Det var också många unga som kom och lärde sig av de äldre att binda buketter. Traditionen går vidare. När stången var majad kommenderade resledaren Sören Pellas starka karlar till saxarna för resning av stången. Unde publikens hôjande restes så stången sakta och värdigt och står nu grann och ståtlig på Holen. Den som är intresserad att veta mera om majstången och Holen kan läsa detta i boken om Olsnäs.
    Årets talare vid majstången var spelmannen Tull Anders Bergkvist, som berättade om sin barndom i Olsnäs med återkopplingar till äldre som upplevt samma saker och som nu Anders barn upplever. Han jämförde också hur kommunikationen förändrats mellan män-niskor förändrats. Nu används mobiler och I-phone. Förr var det näverlurar, kulning och horn. Anders blåste några toner i näverlur och passande nog kom svar västerifrån av Gunnel Hellkvist, som kulade och från öster kom svar på kohorn av maken Ingemar. Magiskt tyckte många.
    Lotteri- och korvförsäljningen gick bra under majstångsresningen och dansen på kvällen. Som tidigare svarade DJn Magnus Smångs för dansmusiken. Kvällens festansvarige Anders Tägt och medhjälparna i hans kvarter gjorde ett bra jobb och festkommittén var nöjda med inkomsten från arrangemanget.

Text och foto: Bernt Bergkvist
Klicka på bilderna för att få dem större.

Olsnäsmids. -12 023Olsnäsmids. -12 026Olsnäsmids. -12 037Olsnäsmids. -12 025Olsnäsmids. -12 040Olsnäsmids. -12 038

  1. En kommentar to “Rekordmånga på Olsnäsmidsommaren”

  2. By Erik Bergström on jul 11, 2012

    Tack för fina bilder, bra nyheter och en allmänt intressant och välskött hemsida.
    /Erik

Posta en kommentar