Till minne av Lööf Oskar

juli 9th, 2012 Posted in Livet i fäbon

Oskar Lööf, eller Lööf Oskar som han var mest känd som, har för alltid lämnat sitt kära Olsnäs. Han somnade stilla in på Limsjögården förmiddagen den 9 juli. En stor Olsnäsprofil har lämnat oss och lämnar ett stort tomrum efter sig. Så sent som på Olsnäsmidsommaren lördagen den 7 juli var han med sina anhöriga på Holen. 
    Oskar föddes i Olsnäs en kall och snörik vinterdag den 1 december 1925 i den stuga han bott i en stor del av livet. För några år sedan flyttade han och makan Gulli till Tällberg, men kom varje sommar till huset i Olsnäs. Sedan något år tillbaka drabbades Oskar av sjukdom.
    Oskars stora intressen var jakt och fiske. Han var en föregångare när det gällde att införa kommunikationsradio i jaktlaget. Han gjorde också den första kartan med inritade jaktpass. Under långa vinterkvällar lagade och knöt han nät. Det finns “lövnät” hos många Olsnäsbor.
    Oskars stora dröm var att få en fågelsjö i Åbäcken och att den skulle bli verklighet under hans livstid. Tyvärr fick han inte uppleva detta hans stora dröm, men hans oförtrutliga arbete har påverkat ansvariga i kommunen och markägare, så kanske hans idoga arbete inte varit bortkastat.
    Även om Oskar har lämnat oss och saknaden är stor kommer alltid minnet och historier om Olsnäsprofilen Lööf Oskar att leva kvar. I boken om Olsnäs finns att läsa om Oskar.

Text och foto: Bernt Bergkvist

Oskar 85 001

Oskar uppvaktades av Fäbolaget och Erik Lundback på sin 85-årsdag

Posta en kommentar