Traditionsrik midsommar i Olsnäs

juli 8th, 2013 Posted in Okategoriserat

Det blev en midsommar i Olsnäs i traditionernas tecken. Flera generationer kvinnor samlades kring majstången för att klä den med den rikliga samlingen av blommor som plockats. Den äldre generationen lärde de yngre hur buketterna ska bindas och små flickor tittade nyfiket på. Gräset tvinnades till en lång rumpa och här var inslaget av män och pojkar påfallande stort. De två björkhjärtan och smågranar var redan på plats.
    Under musik och från de många spelmännen i olika åldrar och under ledning av Tull Anders började majstången att resas. Sakta och säkert fick Pellas Sören och ett tjugotal “gubbar” under hôjande upp den resliga och välklädda stången. Uno Bergström var årets talare och beskrev året i Olsnäs, som han delade in i två årstider, före och efter älgjakten. Firandet avrundades med ringdans, som leddes av Pipar Lena och Pipar Carina

Festkommittén organiserade bra
Den kvartersvisa indelningen av ansvaret för midsommarfirandet, som nu varit några år, fungerar bra. Festkommittén har det övergripande ansvaret och gör det på ett mycket bra sätt. Ett stort tack till deras engagemang, som inte bara är under kvällen utan några dagar efter också med allt som ska ordnas till.
    -Alla känner sitt ansvar och ställer upp, säger Annica Sarén i festkommitten.
    Det såldes lotter som aldrig förr och som tog slut inpå kvällen. Korv och läsk fanns också som vanligt för dem som blev lite sugna eller törstiga.
    Redan vid 20-tiden började dansen, men den här gången för barn. DJ Magnus Smångs körde disco för de yngsta Olsnäsborna. Det var fullt på dansbanan och bland de roligaste var rökmolnen, som släpptes ut då och då, berättar ett av barnen.
    Några spelmän tog scenen i anspråk och spelade upp till dans innan Magnus drog igång dansen för de vuxna till en bit in på småtimmarna.
    Ännu en traditionsrik midsommar i ett fantastiskt vackert och varmt sommarväder. Här nedan några bilder från midsommaren.

Text och bilder: Bernt Bergkvist
Klicka på bilderna för att få dem större.

Båttur o Olsnäsmidsommar -13 093Båttur o Olsnäsmidsommar -13 073

Båttur o Olsnäsmidsommar -13 079Båttur o Olsnäsmidsommar -13 081Båttur o Olsnäsmidsommar -13 084Båttur o Olsnäsmidsommar -13 094Båttur o Olsnäsmidsommar -13 095Båttur o Olsnäsmidsommar -13 099Båttur o Olsnäsmidsommar -13 102Båttur o Olsnäsmidsommar -13 110Båttur o Olsnäsmidsommar -13 092

Posta en kommentar