Älgjakten 2013

oktober 19th, 2013 Posted in Jaktlaget

Tidigt på söndagsmorgonen dagen före älgjakten när solen kastade sina första strålar på de vackert  färgade höstlöven kunde man se röken från skorstenar stiga rakt upp i den vindstilla morgonen. Röken kom från hus som normalt ligger öde under den här tiden på åren. Men inte nu för älgjaktveckan stundade. Under dagen fylldes allt fler hus med gubbar, för älgjakten är klart mansdominerad. Olsnäs jaktlag har bara en kvinna, Karin Byström, med i laget. Dags för flera kvinnor i laget.
    Som vanligt samlades laget på söndagskvällen på Olsnäsgården för genomgång av den kommande jakten. Intyg om godkänt skjutprov, statligt jaktkort och vapenlicens visades upp. Ordinarie jaktledaren Bertil Pellas var höftopererad och och för första gången på 44 år kunde han inte delta i jakten utan överlämnade jaktledarkepsen till Sven-Erik Lundback, som tillsammans med hundföraren Pelle Jobs ledde jakten.
    På måndagsmorgonen och övriga mornar träffades alla vid brevlådorna och i väntan på dagsljuset diskuterades den kommande jaktdagen vilka såtar som skulle jagas och vilka djur som fick fällas. Tilldelningen var två stora och fri kalvavskjutning. En stor fick fällas utan hinder därefter måste två kalvar fällas innan nästa stora fick fällas. Fördelningen skulle helst vara en ko och en tjur.
    Jesper Qvist fällde den första älgen en fin tjur med fyra taggar. Den andra var en kalv som Pelle Jobs med hjälp av gråhunden Ivan fällde. Sedan tog det stopp. Trots att flera vuxna djur sågs, däribland  många hjortar,  och Pelle och Ivan sökt igenom markerna fanns inte kalven vi behövde för att få fälla nästa stora djur. Vi fick dock lyssna på ståndskall som varade under ca tre timmar. Jakten avbröts på torsdagseftermiddagen med resultatet en tjur och en kalv.
    Trots det dåliga resultatet var det en fin och trevlig jaktvecka i goda och glada vänners sällskap. Jakten avslutades med att Christer Kungs och slaktaren Fredrik Björkén fyllde  100 år tillsammans och bjöd på ett storslaget födelsekalas med god mat och dryck på Kungs veranda. Under lördagsförmiddagen styckades köttet och fördelades på skyttar, hundkarl och Ivan.

Text och foto: Bernt Bergkvist
Klicka på bilderna för att få dem större,

Utsikt från älgtornet pass 98Jaktlaget år 2013Jesper Qvist vid sin fyrataggarePelle Jobs och Ivan vid kalven

Bildtexter: Överst tv. utsikt från tornet på pass 98. Överst th. Jaktlaget 2013. Nederst tv. Jesper Qvist vid sin fyrataggare, Nederst th. Pelle Jobs och hunden Ivan vid Pelles kalv.

  1. En kommentar to “Älgjakten 2013”

  2. By Bertil on okt 21, 2013

    Svårt att bara titta, på men man fick ju i alla fall vara med på avslutningen

Posta en kommentar