Forkörarna till Olsnäs

juni 19th, 2014 Posted in Livet i fäbon

Dalarnas Femund Forkörarförening gör sin sommartur under vecka 29. Det kan bli mellan 15-20 lugna trygga hästar av typen nordsvensk, ardenner och norska döla med vagnar och folk i gammaldags klädsel. Normalt är man minst två personer på varje häst/vagn, så det kan bli uppåt 30-40 svenskar och norskar i alla åldrar.
    Vid lunchtid söndagen den 13 juli startar forkörningen i Sunnanäng, och via Noret, Åkerö och Kalsarvet blir det läger och övernattning i Västanvik. I arla morgonstund måndagen den 14 juli går färden vidare genom Alvik, Almo och flygfältet för att slutligen på dagens etapp slå läger i Olsnäs.

Övernattning i Olsnäs
I Olsnäs kommer hästarna att få sin nattro bundna vid tallarna i området mellan Kolargårdsgattu och fotbollsplanen. Vagnarna kommer att ställas upp på fotbollsplanen eller på Holen. Lasse “Fabrikörn” Gudmundsson vädjar till kringboende om hjälp med vatten till hästarna.
    Så många hästar som 15-20 stycken är det nog länge sedan det fanns i Olsnäs. Det här är en historisk händelse och kommer med säkerhet att bli mycket intressant och spännande inte minst för de som kanske inte upplevt så många arbetshästar med personer i gammaldags kläder och vagnar för forkörning.
    Fabrikörn vädjar också om möjligheter till övernattning för forkörarna ifall väder och vind kan bli lite besvärligt. Det duger bra med en bädd på en loge eller liknande. Forkörarna är ett härdat släkte, säger han.
    Det finns också en hel del spelmän bland forkörarna och med de spelmän som finns i Olsnäs kan det bli en riktigt trevlig musikkväll.

Vidare västyver
På tisdagsmorgon går färden vidare västerut mot Limå bruk, Lundbjörken och vidare till Klockarberg för övernattning. Onsdagens färd blir Brasjön, Hålldammen, Olarsbodarna och övernattning i Dammskog. Så vänder det tillbaka mot Västanvik via Yxbodarna, Heden och Styrsjöbo. Den 18 juli är forkörningen tillbaka i Sunnanäng och veckan avslutas på lördag med Slotterdagen och dans på Hjortnäs brygga.

Bernt Bergkvist

Posta en kommentar