Högt vatten i Siljan

november 9th, 2014 Posted in Livet i fäbon

Efter en period av ihållande regn har Siljan stigit omkring en meter över normalvatten, som ska vara 161,23 möh. Badbryggan ligger med stora delar under vatten och har också nått upp till några båthus. Åbäcken liknar nu också en liten insjö med fin vattenspegel, och det är egentligen så Åbäcken borde se ut.
    En klass1-varning är utfärdad för Siljan. Blir det inget mer regn, så kommer vattennivån att stabiliseras och sjunka efterhand, enligt en radiointervju med Räddningstjänsten i Rättvik.
    De senaste hög vattenflödena i Siljan var under åren 1985, 1995 och 2000. Längre tillbaka i tiden finns dokumentation om betydligt högre vattenstånd. År 1659 var vattenståndet 3,35 m högre än 2000 och 1860 så högt att man kunde ro mellan Olsnäsviken och Limåviken. Läs mer i Olsnäsboken under rubriken “Översvämningar”. 
   

Text och foto: Bernt Bergkvist
Klicka på bilderna för att få dem större

 

Badbryggan under vattenVattnet når upp till flera båthus

Posta en kommentar