Mallkalas på Wördéns gård

juni 14th, 2015 Posted in Livet i fäbon

På söndagseftermiddagen den 7 juni blev Olsnäsborna inbjudna till mallkalas på Wördéns gård i Olsnäs. Mallan (en kvistad tall med bara toppen kvar och där en tavla med namnen på) restes för Oskar Bergström och han blivande hustru Anna Niss Blomqvist från Mora.

Enligt traditionen ska kvinnorna bryta av toppen på tallen för att den blivande hustrun ska få bestämma i hemmet i fortsättningen. Några av de närvarande kvinnorna gjorde tappra försök, men starka karlar hindrade effektivt försöken. Hur det nu blir med regerandet i hemmet får väl framtiden utvisa.

-Det är första gången, som det är mallakalas på den här gården, säger Bengt Wördén och tillägger att det säkert blir fler för det finns många unga i släkten.

Efter mallresningen serverade Eva-Britt med hjälp kaffe och gott hembakat bröd.

Test och bild: Bernt Bergkvist
Klicka på bilderna för att få dem större.

DSC_0431DSC_0435DSC_0436

Posta en kommentar