Ny majstång till midsommar

juli 1st, 2015 Posted in Okategoriserat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sören Pellas monterar de nytillverkade dalpilarna.

En ny majstång är nu i det närmaste klar och kommer att vara klar till majstångsresningen i Olsnäs den 4 juli. Det är Olsnäs egen ”Fixar-Malte” Sören Pellas, som håller på att göra stången klar. Han tillsammans med Jobs-Per sågade ner och körde till Holen en rak och fin senvuxen gran, som skänkts av Karin Byström, se tidigare artikel på hemsidan. Sören har sedan barkat och hyvlat stången, som legat på tork fram tills i slutet av juni.

Nu håller Sören på som bästa att fästa beslagen för infästningen i stenen och tuppen. Han har gjort nya dalpilar och målat dessa. Det blir en prydlig majstång på  19 meter, som kommer att pryda Holen i åtskilliga år framöver.

Den gamla stången sattes upp 1979 och har nu pensionerat sig. Årtalet kommer Bernth Tegskär väl ihåg för Birgitta och han köpte den tidigare stången det året och den har sedan dess varit rest på Tegskärsgården vid infarten till Olsnäs. Är någon nu intresserad av den gamla stången, som finns kvar vid Holen, så tag kontakt med Karin Byström.

Text och foto: Bernt Bergkvist

Posta en kommentar