Från skogen till grytan

oktober 27th, 2015 Posted in Okategoriserat

Årets älgjakt är nu avverkad. Tilldelningen var tre stora och fri kalvavskjutning. Resultatet blev mycket bra två kor, en tjur och fyra kalvar. Alla älgarna skjutna med ett välriktat skott på varje älg. Vädret var det bästa tänkbara med bra temperatur och sol varje dag. Någon dag med morgondimma.
20 jägare och “hundkarlen” Pelle Jobs med gråhunden Ivan deltog i jakten, som leddes vant och säkert av Bertil Pellas jaktledare sedan början av 70-talet. Två nya jägare Anders Kungs och Anders Jobs gjorde sin premiärjakt i år.
Under fyra dagar pågick jakten på Olsnäs marker, som indelats i tre utställningar -såtar- där “Taxorna” är det minsta området och gränsar i väster mot Limå bruk och i söder mot landsvägen till Mora. De två andra såtarna är “Kärrvägen” som gränsar i öster och söder mot Fårbergs jaktmarker och “Kraftledningen/Vintervägen”, eller Udden som vi i dagligt tal kallar området,  har Siljan som gräns i den norra delen. Olsnäs viltvårdsområde har en areal på 1060 ha.

Årets jakt började, som alla år tidigare, med jaktmöte och förberedelser redan i augusti. Passen ska lottas och göras i ordning. Sikten ska röjas, så att de skott man ev. avlossar inte påverkas av buskar eller grenar och att det är utan risk att orsaka någon olycka. Varje jägare måste också göra godkänt skjutprov.
Det är en förmånen att få ingå i ett jaktlag och delta i älgjakten med det fina kamratskap som finns i Olsnäs jaktlag. Det är också en upplevelse med spänning att sitta på passet och höra det skarpa skallet från hunden vid ett upptaget och hur drevet närmar sig och man gör sig beredd på att fälla en älg.
När sedan älgen är fälld återstår en hel del arbete. Älgen ska passas, dvs maginnehållet vommen ska tas ur, dras fram till väg och fraktas till vår slaktlada där den flås och hängs upp. Efter några dagars hängning och mörning ska älgarna slaktas och köttet delas så rättvists som möjligt mellan de deltagande jägarna. Det är en intressant procedur att få följa köttets väg från att älgen fällts, slakten med framtagning av de olika köttdelarna och hur det till slut hamnar på tallriken kanske som en god och välkryddad köttgryta.

Text och foto: Bernt Bergkvist
Ställ pilen på bilden för bildtext

Pass 99

Jaktledaren Bertil Pellas visar nybörjaren hur passningen ska gå till

Älgarna flårs vid slakteriet

  1. En kommentar to “Från skogen till grytan”

  2. By Bertil on okt 27, 2015

    Tack ALLA JAKTKAMRATER FÖR EN TREVLIG JAKT

Posta en kommentar