Arne Markus har jagat i 58 år

november 11th, 2015 Posted in Jaktlaget

Arne Markus 77 år har jagat älg i Olsnäs i 58 år, vilket är rekord och ganska svårslaget. Det började på hösten 1957 då jaktledaren Axel Lundback (Sven-Erik Lundbacks far) frågade om han inte skulle vara med och jaga älg. Redan då fanns tydligen intresset för jakt och Arne nappade direkt. Arne fick låna en bössa och under uppsikt av Axel fick han skjuta på en plåtburk. Det gick bra och Arne var antagen i Olsnäs jaktlag.

-Det var inträdesprovet för att få vara med och jaga och någon lånelicens på vapnet var det aldrig tal om, säger Arne.

Han har varit med alla åren sedan 1957. I början av 60-talet studerade Arne till musiklärare under fyra år i Stockholm, då kunde han vara med några dagar beroende  på hur schemat låg. Han tog då tåget upp till Leksand, bussen till Siljansnäs och sedan cykeln till Olsnäs.

Arne minns väl första gången han var med på älgjakten. Han stod och slipade kniven,  då hans mor sa “Vad ska du med kniven till, det skjuts väl inga älgar i Olsnäs”. Det året sköts det två älgar berättade Arne. Det gick inte så bra under några år och ibland blev de helt utan älg.

Då som nu träffades jaktlaget vid Wördéns lada för att diskutera vilket område de skulle börja med. Då benämndes områdena Å-bäcken, Limåvägen, Bengsäkôlninge och Uter Vintervägen, minns Arne.

-Några vägar att förflytta sig på fanns inte, så var det att gå och inte hade vi någon radio heller det var signalskott som gällde, minns Arne.
Läs mer om jakten i Olsnäsboken sidan 195.

Arne tror att han skjutit ett 30-tal älgar i Olsnäs och fem-sex i Hjulbäck där han också jagat i många år. Höjdpunkten var när han 1982 sköt en stor 18-taggare norr om Wördéns stuga på de södra delarna av jaktmarkerna. De ståtliga hornen pryder nu storstugan i Olsnäs.

Intresset för jakten tycks inte avta för Arne och ämnet kommer alltid upp vare sig det är midsommar eller jul. Inför och under älgjakten pryds köksbordet av en vaxduk med älgmotiv och i stugan finns flera stora älghorn på väggarna.

-Nog vill jag jaga så länge man kan. Det är ju årets höjdpunkt och det känns i kroppen när man får börja dona passen och när oktober kommer med älgjakten, avslutar Arne.

PA270214
Arne Markus vid sin 18-taggare.

Text och foto: Bernt Bergkvist

  1. En kommentar to “Arne Markus har jagat i 58 år”

  2. By Bertil on nov 11, 2015

    Arne Du glömde tala om hur många som du skjutit bom på. hihihi

Posta en kommentar