Till minne av Ruth Wördén

december 23rd, 2015 Posted in Okategoriserat

Rut-Wrdn-har-gjort-stost_thumb.jpg

Ruth Wördén avled måndagen den 27 november efter ett långt och innehållsrikt liv. Hon blev 82 år och har under sin levnad tillsammans med maken Bengt fått uppleva sina egna barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Med barnens och barnbarnens respektive och de allra minsta hade hon alltid en stor familj kring sig.

Ruth föddes som Kvicker och växte upp tillsammans med två systrar och två bröder på Kvickersgården i Västra Björken. När hon var 22 år gifte hon sig med Bengt, som hon känt sedan hon var barn. ”Jag lekte med hennes bror Bengt Kvicker från sjuårsåldern, så Ruth och jag har ju känt varandra länge, men då fick inga flickor vara med oss och leka. Det var långt senare som vi började vara tillsammans”, säger Bengt.

Ruth och Bengt gifte sig 1955 och bodde den sommaren i fäboden i Olsnäs. Därefter flyttade de till Bengts föräldrahem vid Stubbängen där de bott hela tiden och som fortfarande är hemmet. Under åren kom barnen Ingrid, Eva-Britt, Börje, Göran och Christina.

Som ung arbetade Ruht som barnflicka sedan utbildade hon sig till sömmerska och arbetade i det yrket några år. Hon bodde några år i Karlskoga och gick på hushållsskola i Karlskoga praktiska läroverk och där kom också det stora intresset för matlagning. Ruth arbetade under många år som husmor på Olsnäsgården och gjorde sig känd bland konfirmander och gäster för sitt vänliga tillmötesgående och sin goda mat. Eva-Britt har fortsatt i moderns fotspår.

För oss Olsnäsbor förknippas Ruth mest som husmor på Olsnäsgården där hon var verksam i många år. Vi såg många gånger när hon kom körande i golfen tidiga mornar och körde hem sena kvällar efter att ha lagat mat till konfirmander, stora och små sällskap och andra gäster. Under flera år lagade hon goda middagar år oss älgjägare, som likt hungriga vargar åt mer än dubbla portioner efter en dag i skogen. Tack och lov ställer Eva-Britt upp på samma sätt som Ruth gjorde.

Ruth och Olsnäsgården var ett begrepp för oss Olsnäsbor. Flera gånger när det uppstått akut behov med något som fattades vid matlagning åkt man till Ruth på Olsnäsgården och då löste det sig. Samma generositet upplever vi även idag.

Under flera somrar hade Ruth och Bengt kor, kalvar och höns på gården i Olsnäs. För oss boende var det en riktig fäbodsidyll att se och höra djuren. Det var en känsla av riktig fäbod och inte minst barnen tyckte det var spännande upplevelser. Vi minns också när Ruth kokade messmör på eldstaden utanför härbret och generöst lät oss smaka på delikatessen.

Ruth har lämnat Olsnäs för alltid och lämnar efter sig ett stort tomrum, men minnet av Ruth som en vänlig och omtänksam människa lever kvar i våra minnen.

Bernt Bergkvist

 

 

Posta en kommentar