Vintern kom med besked

januari 13th, 2016 Posted in Livet i fäbon

Och så kom äntligen vintern vi längtat efter, tycker nog en hel del, och det med besked. Efter en grön jul kom kylan smygande efter nyåret. Dag efter dag sjönk temperaturen och hamnade under flera dagar på –15 till –19 grader. Vid några tillfällen 20-21 grad och det kallaste jag noterade var –22. Det var säkert någon som hade lägre notering.

Efter det kalla vädret började det snöa och under veckoslutet 9-10 januari kom det ca 30 cm snö, som späddes på under måndagen och lite på tisdagen. Snödjupet är nu 30-40 cm på vissa ställen mindre och vissa mer. Synd att det kom så sent, tycker nog många som ville ha en vit jul.

Paret på Holen extra tyngda av snöTomten på mjölkpallen

“Är ni insnöade i Olsnäs” undrar folk efter allt snöande. Nej, inte mer än vanligt får väl svaret bli. Vägarna till Olsnäs och där det bor fast boende plogas föredömligt snabbt och bra av Leksandsbostäders entreprenör Back Sven Larsson. Bengt Wördén kommer med sin traktor och snöslunga och kör igenom de övriga vägarna. Jämfört med sommartid, så är vägarna minst lika bra vintertid. Inget att klaga på. Nu hoppas vi boende att vi får behålla sparkföret och att inte vägarna “halkbekämpas” i onödan, som gjorts de senaste vintrarna, och gör det omöjligt att använda sparken.

Snöslungan banar väg i 30-40 cm snödjup

Att komma hem till Olsnäs efter några dagar i Stockholm med slaskiga saltade vägar till vita vintervägar med snötyngda granar och höga snöplogkanter är en skön upplevelse – och inte minst att LIF vann över MIK i Globen med 3-0.

Bernt Bergkvist

Posta en kommentar