Kalla dygn i Olsnäs

januari 17th, 2016 Posted in Okategoriserat

De gångna dygnen har varit mycket kalla i Olsnäs i jämförelse med övriga Siljansnäs. Den kallaste nattemperaturen jag uppmätt på vår digitala termometer var –28,2 natten till lördag den 16 januari. Temperaturen vid niotiden nästa morgon var då -27,9. Jag tror att temperaturen kring Å-bäcken kan ha varit ännu någon grad lägre.

Temperaturen

Jag minns nyårsafton  1978 då det var ännu kallare. Vi hade varit ute och jagat rådjur sista upplåtna dagen för rådjursjakt. Det var Arne Markus, Ingemar Lissel, Sven Dahlberg och Tägt Helge. Kanske någon mer.  När vi kom hem, utan rådjur, visade termometern –34 grader. Jag tog också en bild på termometern. När man höll i bösspipan utan handskar domnade handen helt. Isen la sig på Siljan och det hördes som kraftiga bösskott. Kylan gjorde också att det small i timmerknutarna på husen.

På kvällen blev det strömlöst, men vi hade ju både vedspis och öppen spis som det brann i så vi hade varmt i huset. Det var fäbodstugan i original (Sarénsgården) med ett rum och kök och ganska så oisolerade väggar och något otäta fönster. Ju mer vi eldade i öppna spisen, ju mer steg isen på insidan av fönstren och nådde upp till halva fönstren. Temperaturen sjönk ytterligare ett par grader under kvällen till –36 och kanske ännu kallare under natten. Den nyårsafton kommer vi aldrig att glömma.

Text: Bernt Bergkvist

  1. En kommentar to “Kalla dygn i Olsnäs”

  2. By Bertil on jan 18, 2016

    Det var nyåret 1978-79 Bernt från en som minns

Posta en kommentar