Olsnäsmidsommaren 2016

juli 10th, 2016 Posted in Okategoriserat

Midsommaren i Olsnäs, eller Komidsommaren som den äldre generationen gärna kallar det, inleddes som vanligt med Samfällighetsföreningens årsmöte på Holen. Som vanligt var det många deltagare bänkade vid majstångsstenen när ordföranden Karin Byström hälsade alla välkomna i det vackra vädret och påbjöd en tyst minut för de personer, med anknytning till Olsnäs, som under året tillbaka avlidit.
Årsmötet genomfördes enligt stadgarna, styrelsen fick ansvarsfrihet, budgeten för kommande verksamhetsår godkändes och de avgående i styrelsen omvaldes. Som tidigare år kom hastigheten upp för diskussion och Karin vädjade till alla visa hänsyn och köra vårdat såväl inom som på vägen till fäboden. Mer om årsmötet kommer att finnas i årsmötesprotokollet, som kommer att finnas anslaget på anslagstavlan och på hemsidan.

Kvällens festligheter
Vid 17-tiden marscherade de 16 spelemännen in på Holen till gånglåt från Äppelbo och under ledning av spelledare Tulla Anders Bergkvist. Majstången började majas med blommor och ungbjörkar. Den lite äldre generationen damer, de flesta i sina folkdräkter, lärde den yngre generationen konsten att binda blomsterbuketter till stången.

Spelmännen på väg till HolenCarina Martinsson och Elisaberh Bergkvist lär de yngre att binda buketter

När allt var klart höjde resledaren Sören Pellas sin röst och snart var saxarna bemannade och stången började sakta och under hôjande resas och till musik från spelemännen. När flaggan hissats i topp av systrarna Jenny och Hanna Bergkvist steg Ture Sors upp på den nytillverkade talarstolen, gjord av Olle Stark och Lasse Dahlberg, och höll ett fint och stämningsfullt tal.

Majstången reses under ledning av Sören PellasFlaggan hissas av systrarna Jenny och Hanna Bergkvist

Majstången var uppe och talet klart, då äntligen blev det dags för både barn och vuxna att dansa runt majstången till musik av spelemännen. Alla kända ringdanslåtar t ex Små grodorna, Tre små gummor m fl spelades och många dansade med. Allt avslutades, som brukligt ska, med Raketen.
Både vid korv- och lotteriförsäljningen var det kö mest hela tiden, så även på kvällen när DJ Magnus Smångs drog gång musiken. Först för de yngsta och senare på kvällen och långt in på natten för de lite äldre.

Thure Sors håller midsommartalet

Festkommittén navet i Olsnäsmidsommaren
Fäbodens festkommitté med Annika Sarén i spetsen samt Lena Tägt, Kerstin Olander, Maria Agge, Marie Karlsson och Ingrid Carlsarv är de som dragit det stora lasset tillsammans med den kvartersgrupp, som stått för uppsättning av tält, korv-, läsk- och lottförsäljning under kvällen.
-Vi skulle gärna ha med någon eller några killar i gruppen. Det skulle vara mycket bra. Tag kontakt med någon av oss i kommittén, säger Lena Tägt.
Ett stort tack till damerna i kommittén och kvartersgruppen, som med hjälp av det fantastiska vädret gjorde årets midsommarfirande till ett av de minnesvärda.

Test och foto Bernt Bergkvist
Bildtext i bilden. Klicka på bilden för att få den större.

Posta en kommentar