Nu stundar älgjakten

oktober 5th, 2016 Posted in Jaktlaget

Årets älgjakt börjar i Olsnäs måndagen den 10 oktober. Klockan sju på morgonen samlas jägarna sedvanligt vid Wördéns lada för att bestämma var den första dagens jakt ska inledas. Jaktledaren Bertil Pellas går igenom tilldelningen av vad som får skjutas och betonar vikten av säkerhet. “Hundkarlen” Pelle Jobs redogör var han går in i såten med hunden beroende vilken vind det är. Efter denna årliga procedur, innan jakten börjar, är det dags för jägarna att inta sina pass.

Det är viktigt att passen är iordninggjorda för den egna trivseln och för säkerheten. Busk och sly ska vara borttaget så att det inte är någon risk att avlossa skott mot älgen. Många av jägarna föredrar också att ha ved med på passet och göra en liten brasa och då helst i en plåthink. Det kan bli långsamt på passet om inget händer och då brukar matsäcken plockas fram.

Janne Qvicker gör nytt pass på pass 50 med hjälp av textförfattaren

Jakten pågår oftast till och med torsdan. De eventuellt fällda älgarna får hänga i slakteriet  fram till lördag då det är dags för styckning och delning av köttet mellan jägarna. Köttlådorna lottas ut och ibland har någon turen att få en fin filébit och en annan en fin bit av rostbiffen. Lotten brukar avgöra detta. Slaktarna strävar alltid att göra det så rättvist som möjligt.

Prognosen för älgjaktsveckan lovar bra jaktväder. Inget regn, i huvudsak mulet, temperatur dagtid på ca. sju grader och nattetid en till tre plusgrader och en svag vind de första dagarna NO och resten av veckan SV. Skitjakt på er alla älgjägare, önskar textförfattaren.

Text och bild Bernt Bergkvist
Klicka på bilden för att få den större

  1. En kommentar to “Nu stundar älgjakten”

  2. By Bertil on okt 11, 2016

    Idag tisdag 11/10 fick passbyggaren lön för mödan. Han hade lyckan att fälla en kalv vid detta pass.

Posta en kommentar