Älgjakten 2016

oktober 17th, 2016 Posted in Jaktlaget

Älgjakten 2016 i Olsnäs är nu ett avslutat kapitel. Det blev en bra och lyckad jakt utan några skadeskjutna djur, som vi fick lägga tid på eftersök. Vädret var också till vår fördel, inget regn, lite blåsigt de första dagarna sedan nästa vindstilla och en temperatur mellan 4-5 grader på morgonen och 6-8 på dagen. Under torsdagseftermiddagen skymtade vi solen.

Olsnäs jaktlag 2016

Som vanligt samlades jaktlaget på Olsnäsgården på söndagseftermiddagen. Jaktledaren Bertil Pellas höll genomgång inför den kommande jakten. Tilldelningen var tre stora och fri kalvavskjutning. Inriktningen skulle vara en ko och två tjurar. Pelle Jobs var även i år lagets “hundkarl” med gråhunden Ivan.

Strax före sju på måndagsmorgonen samlades laget på Holen utanför Wördéns lada. Vi provade två utställningar under dagen, men det blev det ingen älg fälld.
    Tisdagen däremot blev händelserik. Vi jagade den norra delen av Olsnäsudden. Redan vid niotiden fick Ivan upp älg norr om Siljansvägen. Ko, kalv och en tjur sprang söderut mot utställningen Vintervägen. Kalven sköts på pass fem av Johan Bergkvist och kon och tjuren på pass 7 av Ola Qvist. Senare på dagen fick Pelle och Ivan upp ko med två kalvar på den östra sidan av Udden. De sprang söderut och Jan Qvicker sköt en kalv på pass 50. Någon timme senare sköt Pelle Jobs den andra kalven. Då vi bestämt att fälla endast en ko blev hon fredad. Kon visade sig för textförfattaren på pass 99, som fick njuta av synen.

Ivan vilar ut vid pass 99

    Onsdagen och torsdagen blev resultatlösa. Under torsdagen fick Ivan upp en älg av okänt kön som han var efter under ca sex timmar tills Pelle kunde få tag i hunden, som motvilligt släppte älgen. Då hade han haft ståndskall vid flera tillfällen och under flera timmar utan att någon skytt eller Pelle haft en möjlighet att komma i skottläge. Vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen förklarade Bertil Pellas jakten 2016 i Olsnäs slut.

Jaktledaren Bertil Pellas tar igen sigGänget som slaktar älgarna

Med tanke på köttets kvalitet/mörning jagar vi aldrig under fredagen då vi slaktar och delar köttet under lördagen, så även i år.

Text och foto Bernt Bergkvist
Bildtext i bilden. Klicka på bilden för att få den större.

Posta en kommentar