Björken på Wördénsgården fälld

februari 6th, 2017 Posted in Okategoriserat

 

DSC_0030DSC_0036

Nu är den stora, grova och ståtliga björken på Wördénsgården fälld, uppsågad och snart kluven till ved. För att nå runt björken krävdes två fullvuxna karlars armar. Bengt Wördén, med hjälp av sonen Börje, vågade sig på den grannlaga uppgiften att fälla björken.
    Den skulle fällas mellan bostadshuset och ladan med några meters marginal på båda sidorna. Med ett långt svärd på motorsågen riktade Börje in fällhugget och med hjälp av kilar fälldes björken exakt där den skull ligga.
    -Björken var så vid att grenarna täckte nästan hela gården. Det var lite spänning, men vi var väldigt noga och det gick mycket bra, säger Bengt.

Björken blev 62 år
Bengt och Rut gifte sig i juli 1955. I samband med bröllopet gick Bengt ut och letade rätt på en liten fin björkbuske, som han hittade vid Perandersåkern. Han grävde upp den, tog hem den och planterade den på gården. Under de 62 åren har björken sett och varit med om mycket. Den har upplevt Rut och Bengts barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Det har klättrats i trädet och de kraftiga grenarna har burit upp ett antal gungor under åren. De yviga grenarna skänkte skön skugga under varma sommardagar.
    Med tiden började björken få klara tecken på röta och därför bestämdes att den skulle fällas.
   -Det var bra att vi tog det beslutet för det var röta långt upp i stammen och man kan ju tänka sig vad som kunnat ha hänt om vi inte tagit ner björken i tid, säger Bengt.

Text Bernt Bergkvist
Foto Mats Rinaldo
Klicka på bilden för att få den större.

Bengt och Börje vid den kraftiga stubben

Posta en kommentar