Olsnäskväll i Brasilien

juli 28th, 2017 Posted in Livet i fäbon

Ett 20-tal personer kom till Olsnäskyrkan och fick följa med Sven Gräfnings på en bildresa i Brasilien. Under tio dagar var han med sin kamera i världens största våtmarksområde Pantanol med floden Cuiaba, som ligger i den sydvästra delen av Brasilien.
    I ett bildspel med närmare 300 bilder, i kombination med väl utvald musik, fick vi följa Sven utmed floden och dess natur med många ovanliga och färgstarka fåglar. Vi fick också se några bilder på kajmaner (en nära släkting till alligatorn) på dess jakt efter föda.
    – Den mest spektakulära och ovanliga fågeln  jag såg var ormhalsfågeln, som liknade en orm när den stack upp ur vattnet, säger Sven.
   Sven Gräfnings hann också med fem dagar i Rio med besök på Sockertoppen, Jesusstatyn och Copacabana välbekanta sandstrand. Vi fick se många fina bilder över Rio tagna från Sockertoppen och Jesusstatyn.
    Det blev en minnesvärd kväll med alla de fantastiska bilder vi fick se. Synd att inte flera Olnsäsbor tog möjligheten att få del av Svens vältagna bilder.

Kvällen avslutades med att kommunekolog Åsa Rydell pratade om och visade bilder på blommor, buska och träd i vår närmaste omgivning.
    – Sälgen är inte bara sly utan en värdefull buske och träd, som bör vårdas för insekter och humlor. säger Åsa.
    Hon tipsade också om slå gräset med t ex en lie eller en slåtterbalk och låta kortare växter komma fram. Det är viktigt att ta upp gräset, så att det inte bildar gödning.
    Hon uppmanade också att fortsätta kampen mot lupinerna. Slå av dem vid botten och gräv helst bort roten. Fortsätt så tills lupinen är utrotad.

Ture Sors från Olsnäsgården tackade Sven och Åsa för sina intressanta och informativa föredrag. Besökarna lämnade ett bidrag som gick till Läkarmissionen, Ponzisjukhuset i Kongo där krigsskadade och våldtagna kvinnor vårdas.

Text Bernt Bergkvist

Posta en kommentar