Årets Siljan Trolling Cup i Olsnäs

augusti 26th, 2017 Posted in Båtklubben

Det är tidig lördagsmorgon, den sista i september. Solen har börjat sin klättring upp på den klarblå himlen och den värmer lite – om man känner efter. Under de två kommande dagarna pågår den årligen återkommande Siljan Trolling Cup med start och mål vid båthamnen i Olsnäs.

Fast det tidig morgon är det full aktivitet vid båthamnen och det första man känner och lägger märke till är doften av nygrillade hamburgare. Börje Markus och hustrun Anna samt Nils Gräfnings och Tulla Anders Bergkvist i båtklubben grillar, tar betald, lägger in burgarna i papper och lägger på nya hamburgare på grillen. Några av deltagarna har övernattat i sina båtar och är hungriga.

Båtklubben serverar haburgare innan starten

Det har redan kommit ett 15-tal båtar på trailers. Några har redan satts i sjön, runt några plockas det med spön, drag och annan utrustning och någon håller på att sjösätta sin väl utrustade båtar.

Sjösättning av trollingbåtFörberedelser inför starten

En av tävlingsledarna Christer Stolt kallar till “kaptensmöte” för genomgång av dagens tävling och vilka regler som gäller. Det blir en kort genomgång alla deltagarna är vana och erfarna trollingfiskare och vet vad som gäller.

I väntan på starten

Snabbt tar besättningen plats i sina båtar, som börjar glida ut utanför ångbåtsbryggan för att vänta på den stora flaggan med LIF symbolen ska falla och betyda start. När flaggan faller blir det ett nästan öronbedövat dån från de 20-tal båtar med 100:a hästars motorer när de med full fart beger sig ut ur Olsnäsviken och ut på Storsiljan för att börja jakten på de stora gäddorna.

Full fart ut mot Storsiljan

Det blir märkligt tyst vid båthamnen när båtarna försvinner utanför uddarna. De 20-tal åskådarna som beskådat starten börjar dra sig hemåt och morgonkaffet. Grillpersonalen stänger serveringen för att öppna den igen vid 16-tiden då båtarna med hungriga besättningsmän gärna vill ha en mättande hamburgare innan de redovisar sina fångster för dagen. I morgon blir det en ny dag och en ny chans att få upp storgäddan.

Text och foto Bernt Bergkvist
Klicka på bilden för att få den större. Bildtext i bilden-

Posta en kommentar