Bengt har plogat i 70 år

december 13th, 2017 Posted in Okategoriserat

 

PC130647

Bengt Wördén 87 år har plogat vägarna i Olsnäs i 70 år. Han började 1947 med en Fordtraktor årsmodell 36 med järnhjul. En smed i Alvik svetsade ihop en ploga av järn, som han fäste fram på traktorn.
-På den tiden fanns ingen hydraullyft, så man körde tills det tog stutt och man fick backa och ta nytt tag, säger Bengt. Före slutet av 60-talet fanns det inte så många vägar i Olsnäs att ploga som det finns nu, fortsätter Bengt.
Nu plogar Bengt med en snöslunga och på en annan traktor har han ett blad fäst baktill på traktorn.
-Det har ännu inte varit så mycket snö att jag inte kommit fram med traktorn, säger Bengt.
Bengt minns hur det plogades för hans tid som snöröjare. Då var det en träplog med vinge, vilken drogs av två hästar.
Själv minns textförfattaren, som växte upp i Högfors söder om Grängesberg, hur vi pojkar fick åka med som tyngd på träplogen, som drags av en eller två hästar.

PC130646PC130649

Bengt har nu tills vidare fått ta över plogningen på samtliga vägar i Olsnäs. Tidigare har Leksandsbostäder driftat vägarna där det finns fast boende, men anser nu att vägarna inte återställts efter avloppsgrävningen i det skick de kräver. För oss fast boende i Olsnäs, som dagligen upplever vägarna, ställer vi oss mycket frågande till Leksandsbostäders synpunkter och åtgärder. Vi anser att vägarna återställt i det skick de var före avloppsgrävningen.

Text och foto Bernt Bergkvist
Klicka på bilderna för att få dem större.

Posta en kommentar