Snörekord i Olsnäs?

mars 14th, 2018 Posted in Livet i fäbon

Ca fyra meter stor snöhög vid Holen

Är årets rika snönederbörd rekord för Olsnäs? Ja, åtminstone när Bengt Wördén 87 år, som plogat vägarna i Olsnäs i 70 år, och Einar Rask, nyligen fyllda 90 år, får leta i sina respektive mannaminnen. Snödjupet varierar mellan 60 – 80 cm beroende på var man mäter. Vissa gärdsgårdar är täckta nästan upp till översta rödan.
Bengt har något minne från 1966 och någon gång på 70-talet att det var mycket snö, men troligen inte lika mycket som i år. Einar säger bestämt att det aldrig varit mer snö än i år under de närmare 90 åren han kommer ihåg.
Själv kommer jag ihåg att någon gång i mitten av 70-talet åkte vi hit enbart för att skotta av taken. Har en bild på Johan i ca tioårsåldern då han står i en uppskotta ränna på taket med snö upp till midjan.

LissåkersgattuPellasgattu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är väldigt vackert med den bländvita orörda snön på många gårdar och Holen. Inne på gårdarna har smala gångar skottats och på flera ställen med över metern höga kanter. I varje korsning har snön skjutits i flera meter höga högar.
Väghållningen till Olsnäs och inne i Olsnäs har varit bra hela tiden med tanke på det väder som varit. Dock ligger det ett tjockt täcke med packat snö på vägarna, så när snösmältningen börjar får vi vara beredd på större framkomlighetsproblem än det varit tidigare. Vi får också räkna med att det kommer att bli en kraftig vårflod, som kan medföra översvämning av Siljan. De som har båthus eller brygga bör nog i tid se till att inget kommer till skada om vattnet skulle nå så högt. Läget kommer att rapporteras på facebook och hemsidan.

Text och bild Bernt Bergkvist
Bildtext i bilden. Klicka för att få bilden större.

Posta en kommentar