Midsommaren 2019 i Olsnäs

juli 7th, 2019 Posted in Livet i fäbon

I vackert sommarväder med hotande regnmoln norrut över Siljan firades midsommaren 2019 i Olsnäs fäbodar. En tradition som funnits i många år. Hur länge är det egentligen ingen som vet. I Olsnäsboken finns att läsa om Olsnäsmidsommaren och majstången med dess symboler.
Årets midsommarfirande lockade många besökare mycket tack vare det fina vädret i inledningen av firandet.

Uppspelning och stämning av fiolerna

Majstången togs ner efter årsmötet och låg färdig att majas med vackra sommarblommor. På Tull Anders Bergkvists gård samlades unga och äldre av båda könen med fioler, dragspel och gitarrer stämde och spelade upp sig inför marschen till Holen.

Soligt fast regnmolnen hotar över Siljan

Under tiden majades stången och “resledaren” Sören Pellas samlade starka armar till saxarna. Sakta och säkert restes stången under Sörens klara direktiv och musik från den stora skara av spelmän. Enligt Sören så var det hans sista majstångsresning, som han ansvarat för de senaste 15-17 åren.

Flaggan hissas av Jennyo Hanna Bergkvist

Ett lätt regn föll de sista metrarna stången hade kvar till sin sten. Flaggan hissades i topp av systrarna Jenny och Hanna Bergkvist.

Lotta Borelius midsommarpratar

Lotta Borelius var årets midsommartalare och berättade med känsla hur hon upplevde sina första kontakter med Olsnäs i sällskap med sin pojkvän och nuvarande man Peter Borelius. De är nu sedan flera år etablerade i Olsnäs med eget fritidshus. Efter talet sjöngs nationalsången till musik av Anders på fiol.

Spelmännen i tillfälligt skydd för regn

Regnandet fortsatte, men det hindrade inte spelmännen under tältduken att spela upp till ringdanserna runt majstången. Många barn och vuxna räddes heller inte regnet utan deltog med liv och lust i dansen.

Årets arrangör för midsommarfirande var som vanligt Festkommittén och i år grupp 2 med Åsa Wördén som ansvarig och sammankallande. Och som vanligt var det försäljning av lotter, korv och läsk. Magnus Smångs svarade för dansmusiken under kvällen och natten. Trots regnskurarna var försäljningstältet och dansbanan välbesökta.

Intresset för midsommarfirandet i Olsnäs är tydligen intressant för tyska journalister. Så även i år gästades Olsnäs av ett antal journalister som lotsades igenom vår “märkliga sed” av Kicki Bergkvist, som arbetar på Visit Dalarna i Leksand.

Text och foto Bernt Bergkvist
Klicka på bilden för att få den större.

Posta en kommentar