Varning för farliga björkar

juli 19th, 2019 Posted in Livet i fäbon

Jag gillar träd! Men frågan är hur många träd man behöver på sin tomt? Träden växer fort och många tänker nog inte ens på hur mycket det blivit helt plötsligt. Naturligtvis bestämmer du hur din tomt ska se ut. Men jag vill höja ett varningens finger för gamla, dåliga björkar. Jag har gått runt Olsnäs och det finns stora björkar lite här och där som börjar se dåliga ut i toppen – ett tecken på att det kan vara röta i stammen. Tror att alla vill undvika att få en grov björk över taket. Ju större en björk är, desto svårare är det att ta ner och ta reda på den dessutom.

Så har du grova, gamla björkar – ta en extra titt och fundera på om det är dags att ta ner dem. Jag har en bra borr för att kolla om det finns röta. Hör av dig till mig så kommer jag och borrar (det försämrar/förstör inte trädet). Jag finns här i Olsnäs hela sommaren.

Dagens goda exempel är min granne Björn Lindén som tagit ner två grova björkar intill sitt hus. I den ena var halva stammen helt rutten, så det var verkligen dags. Heja Björn! Se bifogade bilder.

Å kom ihåg – tar du ner en björk går det alltid att sätta en ny om du vill.

Text och foto: Karin Byström

Posta en kommentar