Till minne av Rune Skarner

november 20th, 2019 Posted in Okategoriserat

Rune Skarner

En kär Olsnäsvän, Rune Skarner, avled måndagen den 11 november efter en tids sjukdom och efterlämnar i sorg och saknad hustrun Eivor, barnen Eva och Jan samt barnbarn, släkt, vänner och bekanta. Eivor och Rune gick regelbundet på Gymmet Ladan i Siljansnäs. En dag på vägen hem för ca två och ett halv år sedan kände han en ovanlig trötthet i kroppen och sökte läkare. Fick senare veta att han drabbats av en typ av cancer, som så småningom gjorde att han inte svarade på medicineringen och avled.

Rune föddes den 22 februari 1939 i Stockholm där han med sin yngre bror Göran växte upp på Tångvägen 37 i Hägersten. Han gick folkskolan i Västberg fram till början av 50-talet då föräldrarna flyttade hem till Siljansnäs och Rune började realskolan i Leksand.

Efter realexamen gick han på Lantbruksskolan i Rättvik och arbetade också något år på Lantmäteriet i Leksand. Rune slutade där och ägnade sig i stället åt snickaryrket.  Senare utbildade han sig till byggnadsingenjör och arbetade några år i Stockholm som värderingsman av fastigheter.

Rune träffade sin blivande hustru Eivor Gräfnings och den 6 mars 1965 gifte de sig. Dottern Eva föddes 1965 och sonen Jan 1970. Rune fick uppleva fyra barnbarn, Eva och Mikaels Linnéa 24 år och Calle 22 år samt Jan och Karins Filippa 18 år och Theo 14 år.

Under många år arbetade Rune på kontoret på Siljansnäs sågverk. Han var i flera år styrelseledamot i Leksands Sparbank och arbetade också som värderingsman åt Sparbanken och Handelsbanken i Leksand. Rune arbetade också med förvaltning av familjens fastigheter.

Rune hade ett stort intresse för cykling och det var inga vanliga cykelsemestrar han tog sig för. Det var långcyklingar i Asien. Vid två tillfällen i Kambodja, vid ett tillfälle i Laos och och då i sällskap med brodern Göran. Vid ett annat tillfälle i Indien, då tillsammans med Jonny Bondin och Kenth Sjölinder. Det blev över 100 mil cykling vid varje tillfälle.

Fiske var ett annat av Runes stora intressen och då var det inte bara mete eller nätfiske i Olsnäsviken. Han var med ett gäng till Norge och fiskade torsk, makrill och annan havsfisk i norska fjordar. Vid ett tillfälle cyklade han de ca 70 milen från Siljansnäs till området nära Kristansund på Norska västkusten – för att fiska. Det berättas att cykelturen tog tre dygn med övernattning på udda ställen, en natt i en busskur och att vädret var regnigt en stor del av vägen. Hem åkte han bil med de övriga. Runes fysik måste ha varit mycket över det normala för dessa prestationer. Han var dock ingen ungdom utan erfaren pensionär.

Olsnäs var en kär plats för Rune och fortfarande för hans familj. Nästan varje ledig stund var det Olsnäs som gällde, berättar Eivor. Han byggde ett timmerhus och ett större härbrä i Olsnäs, vilka Jan och Eva fritidsbor i med sina familjer. Har också ett eget hus sedan lång tid tillbaka. Rune var under många år en drivande kraft i Olsnäs vattenledningsförening.

Olsnäs båtklubb låg Rune varmt om hjärtat. Redan i slutet av 70-talet då piren byggdes och telefonstolpar grävdes ner tvärs över piren var Rune med och byggde båtbryggor på de utstickande stolparna. I början av 80-talet engagerade han sig tillsammans med andra båtägare i bygget av en stor flytbrygga. Med bidrag från Samfälligheten och kommunen samt båtägarnas insats kunde bryggan byggas. 1984 gjorde Rune inköp av virke och beslag till bryggan samt beställde flytblock och bommar och ledde tillverkningen av bryggan. När så Båtklubben startade 1992 ingick Rune i den nybildade styrelsen. Allt sedan starten har Rune varit engagerad medlem i båtklubben.

För oss Olsnäsbor lämnar Rune ett stort tomrum och stor saknad efter sig.

Vännen Bernt Bergkvist
Fotot taget av Jan Skarner

Posta en kommentar