Bertil har jagat i 50 år

juni 6th, 2020 Posted in Okategoriserat
Bertil Pellas har jagat i 50 år och varit ordförande för jaktlaget nästan lika länge.

Hösten 2019 gjorde Bertil Pellas sin femtionde älgjakt i Olsnäs. Nu har han överlåtit sin jaktmark till barnbarnet Axel Pellas, som gjorde sin första jakt på eget pass i höstas utan farfar Bertil vid sin sida. Axel är egentligen ingen nybörjare han har varit med farfar på passet sedan han var liten pojke och lärt sig det mesta om jakt. Bertil kommer inte att sluta med älgjakten utan fortsätter något eller några år till, ”beroende på vad kroppen vill” säger han.

Bertil började jaga älg 1969 och blev jaktledare 1979. Nu är det Pelle Jobs som är utsedd till jaktledare. Bertil valdes samma år till ordförande i Olsnäs jaktlag, som det hette på den tiden. Han är fortfarande ordförande i Olsnäs viltvårdsområde, som det heter numera. Egentligen kan man lägga på fyra år till då Sven Jobs och Bertil tillsammans var jaktledare och ansvariga för jaktlaget efter Axel Lundback.

Under de 50 åren har älgjakten förändrats betydligt. Det fanns ingen radio på den tiden utan det var s.k. signalskott som sköts när det var älg på gång. Nu är det bra kommunikation mellan jägarna och ”hundkarn” Jobs Pelle. Hunden är försedd med GPS, så alla kan, om man vill, följa hundens alla rörelser i skogen. Jaktkartorna finns nu också digitalt. Säkerheten har blivit betydligt bättre bland jägarna. Nu krävs jägarexamen för nya jägare.
Bertil har skrivit dagbok om de flesta älgjakterna bakåt i tiden och när han slutar jaga, så kan han sitta ner i fåtöljen och läsa och minnas hur det var förr i tiden.

Text och foto: Jaktkompisen Bernt Bergkvist

Posta en kommentar