Som i gamla tider

juli 20th, 2020 Posted in Okategoriserat

När man promenerar Strandpromenaden ser man något man inte sett på länge i Olsnäs – en hässja. Många har nog kanske aldrig sett en hässja. Det är Bengt Sarén som gjort hässjan med två golv tillsammans Francis Mazij (Emma Saréns pojkvän).

Francis har med sin egenhändigt tillverkade orv slagit gräset.

Bengt, Elin Sarén och Francis hässjade därefter gräset under överseende av Bengt med stor erfarenhet av slåtter.

Det är många år sedan det senast fanns en hässja i Olsnäs. Det var Ingemar Lissel som under några år hade hässjor för hö till sin häst Jonke. Det var ett omtyckt nöje för barnen i Olsnäs när de fick åka på hölasset efter Jonke när han drog hem sin mat.

Vad är en hässja?
En hässja är en ställning av trä som man lägger upp gräs på och torkar till hö. Kraken eller gubben kallas stolpen med iborrade kraftiga träpinnar. På pinnarna läggs långa rödor, stänger eller slanor. Varje sektion kallas för golv.

Text Bernt Bergkvist och övre fotot
Övriga foton Annica Sarén

  1. En kommentar to “Som i gamla tider”

  2. By Bertil P on jul 22, 2020

    Fina och trevliga bilder, på 60 talet var hela ”stortägten” och alla åkrar fyllda med hässjor . Om ca 10 år är det väl ingen som kan sätta upp en hässja. Kanske dags för Bengt S att ha en sommarkurs…

Posta en kommentar