Till minne av Ulla Byström

september 25th, 2020 Posted in Okategoriserat
Ulla Byström

Ulla Byström, eller Pellas Ulla som hon är mest känd som, har avlidit efter en längre tids sjukdom. Hon somnade in i sitt hem (barndomshemmet) på Björken torsdagen den 17 september med döttrarna Karin och Ingrid vid sin sida. Ulla blev 82 år. Hon sörjes närmast av döttrarna Karin och Ingrid med familj, syskonen Britta, Bertil och Sören med familjer samt övrig släkt och vänner.

Ulla dog av en obotlig cancer, som spridit sig i magen. Någon smärta upplevde aldrig Ulla under året hon var sjuk, det var först de sista dagarna som smärtan kom. Palliativ vård hade påbörjats strax innan Ulla avled.

Ulla växte upp i barndomshemmet och var äldst av de fyra barnen. Efter folkskolan i Siljansnäs fortsatte hon studierna på realskolan i Leksand och tog realexamen. Under 60-talet arbetade hon på Lantmäteriet i Leksand tillsammans med lantmätare Skommar då han förrättade Laga skifte i Siljansnäs bl. a.

Dans, och i synnerhet folkdans, var ett stort intresse för Ulla. Det var genom dansen hon i början av sextiotalet träffade sin blivande man Göte Byström. Hon flyttade till Göte i Saxdalen och 1965 gifte de sig i Siljansnäs kyrka. De bodde några år i en lägenhet och byggde senare ett timmerhus som de bodde i fram tills de flyttade till Siljansnäs 2001.

Ulla och Göte fick två flickor, Karin föddes 1967 och Ingrid 1969. Hon var hemma med flickorna fram till slutet av 70-talet då hon började på posten i Grangärde. Där blev hon utsatt för ett postrån. Gärningsmannen greps kort efter rånet. Ingen personskada skedde och Ulla tog rånet med fattning, men minnet av händelsen levde kvar. Ulla fortsatte arbetet inom posten i många år till och arbetade i Grängesberg, Saxdalen och i Ludvika.

Under hela sin barndom och även i vuxen ålder har Pellasgården i Olsnäs varit som ett andra hem. Efter midsommar buffrade familjen sina kor till Olsnäs och Ulla och syskonen fick vara med och se till att korna inte smet. Det var inte bara arbete utan mycket tid för lek med de andra barnen i Olsnäs. I Olsnäsboken under kapitlet ”Barndomsminnen” sid. 121 har Ulla skrivit en mycket intressant och läsvärd berättelse om sina barn- och ungdomsår i Olsnäs.

Vid delning av fastigheten i Olsnäs fick Ulla en av tomterna på åkermarken vid Pellasgården och dit fraktades ett timmerhus från Saxdalen, vilket Göte timrat. Huset sattes upp 1978 och Ulla och Göte kunde bo där tillsammans till hans bortgång 2007. Även efter Götes bortgång var huset ett kärt mål för besöken i Olsnäs.

För oss Olsnäsbor var Ulla ett känt ansikte, alltid glad och trevlig. Som ”gammal” Olsnäsbo lämnar hon ett tomrum efter sig, men minnet av Pellas Ulla kommer att leva vidare.

Text: Bernt Bergkvist

Posta en kommentar