Till minne av Kvickers Britta Karlsson

juli 9th, 2021 Posted in Okategoriserat

Kvickes Britta Karlsson avled söndagen den 27 juni efter att ha varit sjuk under ett år. Hon somnade in på Limsjögården med maken Harry och dottern Marie vid sin sida. Britta blev 88 år. De sista fjorton dagarna fick hon palliativ vård. Harry och döttrarna Carina, Marie och Lena vakade ständigt den tiden vid hennes sjukbädd. Britta sörjes främst av maken Harry, döttrarna med sina familjer samt släkt och vänner.

Britta föddes den 16 mars 1933 och växte upp i Kvickersgården på Björken och var näst yngst i en syskonskara på tio barn. Två av syskonen dog före sexårsåldern. Hon gick i skolan på Björken. Olsnäs var en kär plats för Britta och i Olsnäsboken berättar hon, att när det blev sommarlov var hon med sin mormor Skalk Anna hela sommarlovet och hjälpte till med arbetet på fäboden.

Harry berättar att han träffade Britta 1954 av en slump när han var med en kamrat på en cykeltur till Olsnäs. Sedan dess har de varit ett par. De fick tre döttrar Carina, Marie och Lena.  Under hela deras uppväxt var hon hemma med barnen. När Lena började i skolan 1975 började också Britta på hemtjänsten i Siljansnäs. Där arbetade hon fram till sin pension 1998.

De bodde fram till 1967 i Kvickersgården då de flyttade in i sin nybyggda villa på Prästbacken där Harry fortfarande bor. 1964 byggde de ett fritidshus på Pellasgattu i Olsnäs. Där var familjen från det att skolan slutade tills den började igen på hösten. ”Mamma älskade Olsnäs, det var hennes paradis”, säger Marie.

Britta hade två stora intressen utöver familjen. Det var blommor och dans. Hon sågs ofta på dansbanan vid komidsomrarna i Olsnäs. Textförfattaren fick äran att dansa med Britta och kan intyga att hon dansade mycket bra.

Nu har Kvickers Britta gått ur tiden och för all tid lämnat Olsnäs med sorg och saknad för många, men minnet lever kvar. Brittas tid som Olsnäs sista ôllkall och slutet på fäbodlivet i Olsnäs finns dokumenterat i Olsnäsboken.

Text: Bernt Bergkvist

Posta en kommentar