Annorlunda komidsommar i Olsnäs

juli 14th, 2021 Posted in Okategoriserat

Det blev ett annorlunda midsommarfirande i Olsnäs mot vad vi är vana vid på grund av den rådande pandemin, som nu förhoppningsvis börjar klinga av. Det blev inget tält med försäljning av läsk och korv, men lotter såldes av ungdomar som gick runt bland publiken. Vädret var en osäker faktor. Stora delar av dagen hade det regnat i skurar, men prognosen visade att regnområdet skulle dra nordost. Och så blev det – nästan.

Majstången hade tagits ner några dagar innan med hjälp av Mats Olén och hans kranbil. Festkommitténs damer hade majat stången och dagen innan festligheterna reste Mats upp stången igen, alldeles gratis, under uppsikt av nuvarande stångansvarig Anders Tägt efter tidigare ansvarig Sören Pellas.  

Spelmännen samlades som vanligt på gården hos Tull Anders Bergkvist för att stämma sina fioler och spela upp sig. Lagom till avmarschen till Holen kom en störtskur och det blev med språng till Holen och tältet som var uppsatt vid spelkuren. Strax efter upphörde regnet och barn och vuxna började samlas på Holen och slog sig ner på stolar och bänkar i det varma solskenet.

Efter välkomsthälsning av Karin Byström steg Tull Anders fram med näverluren och blåste en kort melodislinga. Det blev knäpptyst på Holen när han fick svar av ljudet från ett kohorn någonstans. Kort därefter kom en kulning till svar. Allt upprepades några gånger under fullständig tystnad på Holen. Det var Gunnel Hällqvist som kulade och hennes man Ingemar som svarade på kohorn.

Programmet fortsatte med information om hur komidsommaren firades förr i tiden i Olsnäs. Både gökotta och midsommarfirandet var där fotbollsplanen nu ligger. Hur länge majstången stått på Holen är det ingen som vet, men mycket längre än den sten som nu håller majstången och som årtalet 1949 står inristat. Läs mer i Olsnäsboken sid. 238. Mellan programpunkterna fick vi lyssna till spelmännens låtar under ledning av Tull Anders Bergkvist samt skön sång av Olsnäskören som leds av Gunnel Hällqvist. Årets midsommartalare var Magnus Landh, som berättade om sin tid i Olsnäs och sitt nya intresse för fäbodar.

Det dryga timmes långa programmet avslutade sedvanligt med att svenska flaggan hissades. Den här gången av Hanna Bergkvist och Emelie Sarén. Därefter sjöng alla nationalsången till fiolspel av Tull Anders. Mäktigt, högtidligt och vackert. Vad vore avslutningen på komidsommaren i Olsnäs om inte ”raketen” sändes upp under högljutt hôjande.

Stort tack till festkommittén med Annika Sarén i spetsen som organiserat den annorlunda komidsommaren. Samt till alla andra som medverkat till att vi andra återigen fick fira midsommar i Olsnäs, fast på ett annorlunda sätt.


Text och foto: Bernt Bergkvist
Klicka på bilden för att få den större

Posta en kommentar