Jubileumsfest för ångbåtsbryggan

juli 28th, 2021 Posted in Okategoriserat

Det har nu gått 20 sedan ångbåtsbryggan i Olsnäs invigdes och det firades med en stor fest med många deltagare ute på bryggan. En vackert pyntad brygga mötte festdeltagarna efter vandringen ut på piren. De redan utplacerade borden räckte inte utan ytterligare bord fick bäras ut så att alla fick plats.

Ångbåtsbryggan i festskrud

Vädret var det bästa tänkbara med en strålande sol, vacker solnedgång över Fågeludden och på den sena varma kvällen en stor måne som steg upp bakom Granbergsbacken. Några i festkommittén hade gjort en bra förberedelse för ett lyckat jubileum.

Samfällighetens ordförande Karin Byström hälsade den stora skaran festdeltagare välkomna och berättade kort om bryggan som en samlingspunkt för Olsnäsborna och en brygga för båtar i olika storlekar som gästar Olsnäs. Hon nämnde också att det varit två bröllop på bryggan och välkomnade flera att ha sitt bröllop här.

Bernt Bergkvist berättade om upprinnelsen till att det blev en ångbåtsbrygga i Olsnäs och att båtklubben diskuterades flera gånger om en form av brygga längst ut på piren. Fartygsföreningen i Leksand och andra båtklubbar i Siljan var också intresserade av en brygga i den här delen av Siljan.
Efter att frågan diskuterats vid flera möten i samfällighetens styrelse togs beslut under år 2000 om en ångbåtsbrygga under förutsättning att det inte skulle kosta samfälligheten något.

Arbetet påbörjades med ansökningar för bygglov och dispens från strandskyddet, framtagning av ritning, kostnadsberäkning, ansökningar om bidrag, material till de olika delarna av bryggan. God hjälp till finansieringen och underhåll av bryggan var och är försäljningen av namnskyltar på bryggan. Intresserade kan fortfarande köpa sin namnskylt för 250 kronor.

Under februari/mars när isen fortfarande låg och det var lågvatten började utsättningen av bryggan. I april började pålningen av stolparna. I maj var det dags att lägg dit alla bjälkar som bär upp bryggan och i slutet av maj kördes bryggplanken ut och började läggas. Bänkar och staket gjordes och äreporten sattes upp. El drogs ut till bryggan. Stenfyllning och matjord fylldes på piren längst ut och slutligen sattes den belysta skylten Olsnäs upp, målad av Mona Dahlberg. Den 14 juli 2001 var bryggan klar och invigdes.

Det var en stor händelse när ångfartyget Engelbrekt och ett stort antal båtar stävade in i Olnäsviken för att för första gången angöra vår nya ångbåtsbrygga. Ca 300 personer, enligt Falu Kuriren, tog sig till bryggan och piren.

Läs mer i Olsnäsboken om ångbåtsbryggan.

Det är många Olsnäsbor som lagt ner många timmar på allt som har med bygget att göra. Några som lagt flest timmar var byggansvarige Nils Gräfnings, Lars Dahlberg, Bernt Kungs, Sven-Erik Lundback och Erik Martinsson med grävmaskinen. Utan den uppställningen av Olsnäsborna skulle vi inte haft någon ångbåtsbrygga i Olsnäs.

Jubileumsfesten fortsatte med egen medhavd mat och dryck. Det blev lite allsång och vi fick lyssna till John Lindsay Mitchell som spelade och sjöng några fina evergreens. Emma Sarén hade gjort ett klurigt och trevligt musikquiz som vi bordsvis fick lösa. Stämningen var hög långt in på småtimmarna.

Ett stort tack till Annica Sarén, Lasse Persson Sarén, Kicki och Johan Bergkvist och Mattias Sjölundh för jobbet både före och efter festen. Tack också för de goda jordgubbstårtorna vi fick till kaffet av Annica, Åsa Wördén och Therese Sjölundh.

Festdeltagare
Festdeltagare
John Lindsay Mitchell underhåller
Solnedgång över Fågeludden
Bernt berättar om hur ångbåtsbryggan uppstod
Fullmånen steg upp bakom Granberget
Ångbåtsbryggan med ljusdekoration

Text: Bernt Bergkvist
Foto: Anders Bergkvist

Posta en kommentar