Fighten mot invasiva växter trappas upp

augusti 5th, 2021 Posted in Okategoriserat
Fv. Maria Ekström ny i Lupingruppen, Kerstin Olander och Gunnel Hällqvist
Den nya invasiva växten Jättebalsamin har nått Olsnäs

Jakten på lupiner i Olsnäs har börjat ge resultat och nu är det nästan bara på egna tomter, som man kan se samlingar av den invasiva växten. Men nu har ytterligare en oöskad växt nått Olsnäs. Det är den stora rödblommiga Jättebalsaminen som nått fram till Strandpromenaden vid Sommargattu.

-Det är en växt vi absolut inte vill ska komma in i Olsnäs. Den sprider sig väldigt fort och likt lupinerna tränger den bort vår naturliga blomsterflora, säger Gunnel Hällqvist, som tillsammans med Maria Ekström och Kerstin Olander gjorde en snabb insats under en morgon och tog bort växten.

Gunnel ber alla Olsnäsbor att hålla utkik efter såväl lupiner och nu jättebalsaminer. Den går väldigt lätt att rycka upp då rötterna är korta och små, tillägger Gunnel.

-Lupingruppen har nu vuxit till ca 15 deltagare och vi behöver vara ännu fler för att få bukt med de invasiva växterna. Vi vädjar till Olsnäsborna att ta bort dessa växter på sina tomter. Målet är att vi ska ha ett Olsnäs utan både lupiner och jättebalsaminer, säger gruppens initiativtagare Sven Gräfnings.

Jätteblasaminen härstammar från Asien och är en snabbväxande ettårig växt. Den observerades för första gången i Sverige 1918, men har sannolikt funnits längre i landet. Att rycka den med roten är det effektivaste sättet att bekämpa den. Kommer man igång lite sent med detta gäller det i första hand att förhindra blomning (bryta av blomman) och därmed fröspridning, enligt Naturvårdsverket.

Text Bernt Bergkvist
Foto Gunnel Hällqvist

Posta en kommentar